overzicht
· Gegevensbanktechnologie en Toepassingen
· Informatiesystemen voor beslissingsondersteuning
· Ontsluiting van het Web
· Visualisatie van Informatie


T813

Het opzoeken en interpreteren van gegevens over wetenschappelijke productie


Promotor: Erik Duval, Marc Van Barel
Begeleider: Joris Klerkx


Een belangrijk aspect bij wetenschappelijk onderzoek bestaat erin om de onderzoeksresultaten wereldkundig te maken. Een belangrijk kanaal hiervoor zijn de wetenschappelijke tijdschriften. Meer en meer wordt de kwaliteit van een onderzoeker gemeten niet alleen aan de hand van het aantal publicaties die van zijn hand verschijnen maar ook aan de hand van de kwaliteit van het tijdschrift waarin zijn wetenschappelijk werk verschijnt. Deze kwaliteit wordt sinds vele jaren gemeten aan de hand van de zogenaamde impact factor. Deze impactfactor wordt berekend door gespecialiseerde instellingen, zie bijv. "ISI Web of Knowledge".

Het doel van dit eindwerk is na te gaan of we ook via andere kanalen zoals bijv. "Google scholar" een impactfactor kunnen afleiden niet alleen voor tijdschriften maar ook voor de neergeschreven versies van spreekbeurten die op conferenties gegeven worden.
We zullen ook nagaan of bestaande methodes om de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek na te gaan, kunnen gebaseerd worden op de informatie die we uit de alternatieve kanalen afleiden. Dit zou kunnen leiden tot een "google citation index" die de bestaande indexen kan vervangen of aanvullen.

Een belangrijk deel van het thesiswerk zal erin bestaan de nodige informatie te verzamelen en in een gepaste gegevensbank op te slaan. Daarnaast zullen we ook nagaan welke visuele tools we kunnen gebruiken om deze informatie op een aangename manier ter beschikking te stellen van de gebruiker.

Eens we de nodige informatie verzameld hebben, zouden we ons een aantal interessante vragen kunnen stellen:

  • Welke publicaties van andere auteurs verwijzen naar publicaties van onze departementsleden?
  • Wat zijn de publicatieprofielen van toponderzoekers binnen onderzoeksdomeinen van het departement?
  • Hoe verhouden onze onderzoekers zich daar tegenover?
  • Voor een gekozen tijdschrift, hoeveel variatie zit er op de citaties van de individuele publicaties van zo’n tijdschrift?
  • Kunnen er in de grafe die alle citaties weergeeft binnen de publicaties uit een deeldomein besluiten getrokken worden over de wetenschappelijke maturiteit van dat deeldomein?

Voor verdere info ivm citation index kan je de volgende webpagina raadplegen: http://en.wikipedia.org/wiki/Citation_index
keyboard_arrow_up